HUPIS podržava mjere Ministarstva financija

01.07.2019.

Već od pojave interneta i klađenja na njemu, na hrvatskom tržištu postoji problem internetskih ilegalnih priređivača zbog kojih milijarde kuna odlaze izvan Hrvatske, što predstavlja izravan gubitak za Državni proračun. Hrvatska udruga priređivača igara na sreću (HUPIS), kao jedino i najstarije udruženje priređivača igara na sreću, koja je članica EUROMAT-a, najstarije europske strukovne udruge, nerijetko je upozoravala i širu javnost, ali posebno nadležna tijela, kako na tržištu posluju internetski ilegalni priređivači koji u Hrvatskoj nemaju pravo priređivanja igara na sreću niti državi plaćaju naknade propisane Zakonom o igrama na sreću. Također, ne manje važno, ti se isti ilegalni priređivači ne drže pozitivnih zakonskih odredbi koje za cilj imaju prevenciju i sprječavanje ovisnosti o igrama na sreću, kojih se pak legalni priređivači beziznimno drže. Prof. dr. sc. Zoran Zoričić, čiji Klub ovisnika o kocki KLOK, HUPIS već dugi niz godina podržava, ističe da je ta socijalna komponenta iznimno važna i ovim putem naglašava potrebu da država, osim poreza, misli i na svoje građane koji uživaju u igrama na sreću, posebno na one koji su skloni rizičnom igranju, kockanju te maloljetnicima kojima ilegalni priređivači često bez kontrole dopuštaju igranje, što se protivi svim zakonskim propisima.

Hrvatska udruga priređivača igara na sreću bezrezervno podržava hvalevrijednu inicijativu ministra Zdravka Marića i mjeru koje je donijelo Ministarstvo financija- Porezna uprava, a kojom se zabranjuje, odnosno blokira rad ilegalnih priređivača na internetu.

 

Ipak, kao udruženje priređivača, poučeni iskustvima drugih zemalja i provođenjem sličnih mjera, moramo izraziti zabrinutost zbog činjenice da za sada propisane mjere, ukoliko na njima sve stane, neće biti dostatne da zaustave agresivne i perfidne priređivače koji ostvaruju enormne dobiti upravo zbog činjenice da nemaju nikakav trošak priređujući svoje igre na hrvatskom virtualnom tržištu.

Naime, ilegalni priređivači vrlo lako zaobilaze navedene mjere te stoga potičemo unaprjeđenje istih i blokadu reklamiranja ilegalnih priređivača na prostoru RH u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

Set mjera bi se trebao odnositi i na bankarske institucije koje su u mogućnosti spriječiti uplate prema ilegalnim priređivačima. odnosno odljev novca van Hrvatske i izbjegavanje plaćanja poreza državi, uz nepoštivanje ostalih zakonskih propisa.

Ponovno ističemo kako domaći priređivači godišnje u Državni proračun ukupno uplate oko milijardu kuna, a značajan dio prihoda, kako od koncesijskih naknada tako i od naplaćenog poreza, koristi se za financiranje humanitarnih, sportskih, kulturnih i sličnih organizacija, a istovremeno na krilima nelegalne zarade nelegalni priređivači privlače domaće igrače jer kod njih mogu zaraditi više bez nepotrebnih i kompliciranih postupaka registracije igrača, a često su njihove žrtve i maloljetnici koji se, dajući netočne i izmišljene podatke, bez problema mogu registrirati na njihovim stranicama!

Ukoliko  se provedu još odlučnije mjere u suzbijanju nelegalnog priređivanja igara na sreću putem interneta,  povećat će se promet od igara na sreću legalnih priređivača, a samim time i uplate u Državni proračun te će se moći više izdvojiti za sport, kulturu, humanitarno djelovanje te prevenciju i liječenje ovisnosti.