1. hrvatska konferencija o ponašajnim ovisnostima

12.03.2019.

U organizaciji psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu, u sklopu I. hrvatske konferencije o ponašajnim ovisnostima s međunarodnim sudjelovanjem, održan je okrugli stol na temu „Kako priređivači igara na sreću mogu sudjelovati u prevenciji ovisnosti o kockanju i klađenju“.

Na okruglom je stolu uz stručnjake iz područja prevencije i liječenja ovisnosti sudjelovao i glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, gospodin Dalibor Jelavić. Tom prilikom je naglasio kako je regulator, odnosno država, važan čimbenik i partner u suzbijanju ovisnosti o kockanju i klađenju te da će HUPIS nastaviti podržavati sve programe prevencije i rehabilitacije. Istaknuo je i kako HUPIS inzistira od svojih članova, bez iznimke, poštivanje svih zakonskih propisa te etičkog kodeksa udruge, koji je bitnim dijelom usmjeren baš na Društveno odgovorno priređivanje. Glavni tajnik ponovno je ukazao i na problem ilegalnih priređivača, poglavito na internetu, te pozvao državne institucije da naprave nešto po tom pitanju i zaštite one koji to čine u skladu sa svim zakonskim normama i najvišim standardima industrije. 

Na panelu je gostovao i prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dr. med. s kojim Hrvatska udruga priređivača igara na sreću usko surađuje te pomaže rad i djelovanje Kluba ovisnika o kocki te HELPLINE 0800-7888. Gospodin Zoričić prisjetio se početaka borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj te svih aktera koji su u tome sudjelovali, posebno istaknuvši naše članove Interigre i Hrvatsku Lutriju, i našu udrugu kao neprekinutog i dosljednog suradnika i pomagača u toj zadaći te najvećeg podržavatelja društveno odgovornog priređivanja. Prof. Zoričić naglasio je i kako se još očekuju rezultati istraživanja o ovisnosti maloljetnika o igrama na sreću u Hrvatskoj te da se struka, država i priređivači moraju odlučno pobrinuti za taj problem.